Sammen i Vildmarken

Med Nordea-fondens støtte bliver eleverne på Egå Ungdoms-Højskole integreret i den bæredygtige forvaltning af højskolens 3 hektar store naturprojekt Vildmarken. Her ses en flok elever, der lærer om engpleje i selskab med Sebasti-an Jonshøj, vicepræsident i Danmarks Naturfredningsforening. Foto: Kristian Bang

I 2024 har vi søgt og fået bevilliget 1.940.000 kr. fra Nordea-fonden til at udvikle Vildmarkens muligheder. Målet er dels at styrke højskoleelevernes trivsel såvel som den lokale sammenhængskraft, dels at understøtte højskolens omstilling til en lokal hub for bæredygtige løsninger på natur- og ressourceforvaltning.

”Hvis vi som samfund for alvor skal lykkes med at skabe de forandringer, en bæredygtig fremtid kræver, skal mange små og store løsninger udvikles. Højskolerne er allerede spirende laboratorier for den udvikling, og vi ser, hvordan håbet engagerer til handling. Takket være den historisk stærke opbakning fra Nordea-fonden får mange højskoler nu mulighed for at styrke håbet, handlekraften og engagementet blandt deres elever.”
Lisbeth Trinskær, formand for Folkehøjskolernes Forening.

Med projektet Sammen i Vildmarken vil vi bygge videre på højskolens arbejde med naturgenopretning og regenerativt jordbrug ved at samle de unge elever i stærke læringsfællesskaber på Vildmarken, invitere lokale ind og styrke biodiversiteten i et lokalområde præget af landbrug, græsplæner og asfalt.

Siden 2016 har personalet på EUH arbejdet med permakultur – i begyndelsen for at afsøge potentialet i selvforsyning og en livsstil med et reduceret og mere bevidst forbrug. Permakulturens tilgange til de økologiske kriser viste sig så inspirerende og livsbekræftende for personalet såvel som eleverne, at højskolen i 2021 inddrog 3 ha jord (Vildmarken) med henblik på at udvide mulighederne for grøn dannelse og institutionel bæredygtighed.

Dette har højskolen arbejdet med siden – i samarbejde med forskningsmiljøer, frivillige og siden 2022 med en ansat gartner, som både er ansvarlig for udviklingen af Vildmarken og det tilhørende pædagogiske og dannelsesmæssige arbejde. Nærværende projekt er næste fase i en ambitiøs omstilling af EUH, som startede med det første spadestik i den oprindelige skovhave og nu er kommet til punktet, hvor menneskene på og omkring højskolen integreres i at forme en levedygtig fremtid.

Projektets aktiviteter

Med støtte fra Nordea-fonden på 1.940.000 kr. samt en egenfinansiering på godt 1 million vil EUH udvikle de fysiske rammer på Vildmarken, herunder skabe et elevindragende undervisningsmiljø, en række offentligt tilgængelige opholds- og aktivitetsrum samt et omfattende kompostsystem, der bygger bro mellem mark og køkken.

I tillæg vil højskolen plante flere hjemmehørende træer og buske, etablere et indbydende stisystem og højne højskolens selvforsyningsgrad gennem udvikling af en regenerativ grøntsagsproduktion.

Nævnte tiltag vil skabe de rammer, der gør det muligt at trække en lang række fag ud i det fri. Med det vil Vildmarken ikke kun favne praktiske fag i permakultur skovhavebrug men også indbyde til, at allerede eksisterende fag, temadage og morgensamlinger trækker ud under åben himmel.

I tillæg integreres eleverne i den daglige markdrift og ressourcehåndtering. Det sker bl.a. gennem målrettet undervisning i kompostering og stofomsætning, jordforbedring og dyrkningsmetoder i permakultur og skovhavesystemer; To årlige temadage med fokus på høst, naturpleje og konservering i samarbejde med Danmarks Naturfredningsforening; Afholdelse af praktiske byggeworkshops med biobaserede materialer som halm og ler i samarbejde med eksterne undervisere.

Flere af vores elever genfinder en tro på sig selv ved håndens arbejde i haven og i naturen. De mangler troen på egne evner og kæmper med boglige krav – for dem kan det være ganske uoverskueligt at finde sin plads i et samfund, der domineres af lange uddannelser, høje karakterer og stramme læringsmål. Vores erfaringer viser tydeligt, at når vores elever kommer med ud i Vildmarken, så kommer håbet tilbage. Dels på naturens vegne, men i lige så høj grad på egne vegne. Pludselig øjnes muligheden for at finde sin plads i et større fællesskab.”
Emma Skamris Therkelsen, permakulturunderviser- og gartner på EUH

Derudover initierer EUH en række tiltag, der forener lokalbefolkningen i et aktivt, grønt fællesskab gennem alt fra to årlige, offentlige naturgudstjenester i samarbejde med Egå Kirke; årlig fejring af Naturens Grundlovsdag; løbende havevandringer på Vildmarken i samarbejde med Forsamlingshuset Egå samt praktiske aktivitetsdage i skovhaven, hvor de lokale kan tage del i det regenerative jordbrug og høste til eget behov.

Projektet Sammen i Vildmarken forventes at blive realiseret i foråret 2025.

Om Vekselvirke – Højskolerne som laboratorier for bæredygtighed

Nordea-fonden har etableret en ny indsats med Folkehøjskolernes Forening, hvor højskoler kan søge støtte til ambitiøse og nytænkende projekter, som fremmer bæredygtighed. Frem til primo 2026 kan højskoler søge støtte hos Nordea-fonden til at udvikle og gennemføre projekter, der passer til deres værdigrundlag, fagprofil samt lokale og geografiske forhold.

Dette kan være til udvikling af nye fag, kurser, større arrangementer eller til faciliteter, der understøtter, udvikler eller skaber rum for en bæredygtig udvikling.

Projektansvarlig er Emma Skamris Therkelsen, permakulturunderviser og -gartner på Egå Ungdoms-Højskole, som kan kontaktes på emma@euh.dk.

Læs mere om den overordnede indsats på www.ffd.dk/vekselvirke, og læs om Sammen i Vildmarken på hhv. højskolens egen samt projektets hjemmeside: www.euh.dk og www.vildmarkenpermakultur.dk.

Følg med i den løbende udvikling af Sammen i Vildmarken på projektets kanaler:

Instagram

Facebook

YouTube

Vekselvirke er en fælles indsats mellem Folkehøjskolernes Forening og Nordea-fonden for ambitiøse og nytænkende projekter med fokus på fremme af bæredygtighed.

Initiativet er en ramme til realisering af en bred vifte decentralt forankrede projekter, der samlet set vil bidrage til og inspirere samfundets bæredygtige udvikling ved at gøre højskolerne til laboratorier for bæredygtighed.

Sideløbende med forskning, erhvervsmæssig udvikling og politisk arbejde kræver det civilsamfundets engagement og folkelige handlefællesskaber at løse klimakrisen. Her spiller højskolerne en væsentlig rolle.

Det er på én og samme tid højskolernes styrke og opgave, at de er både mødested og dannelsesrum for mange forskellige mennesker, holdninger og eksistenser.

Højskolernes særlige rammer for samvær giver unikke og ideelle muligheder for at udvikle og understøtte elevernes engagement i og ansvar for hinanden, det fælles samt håb og handlekraft.

Vekselvirke rammesætter projekter, som gerne må være vilde og udviklingsorienterede så længe de samtidig er konkret håndterbare.

Initiativet stiller skarpt på et (samfundsmæssigt, politisk og pædagogisk) potentiale i højskolernes grønne dannelsesrum med det formål at understøtte unikke projekter, der er innovative, nyskabende og nytænkende, og som kan inspirere bredt.

Indsatsen er støttet af Nordea-fonden.